Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019  πραγματοποιήθηκε ομιλία στο ΚΑΠΗ του Βορεινού από την κοινωνική λειτουργό Μάρκου Δήμητρα παρουσία του Αντιπροέδρου Αναστασιάδη Σταύρου και της Διευθύντριας  του  ΚΕ.Κ.Π-Α  με θέμα: «Κατάθλιψη στη Τρίτη ηλικία και τεχνικές αντιμετώπισής της». Επίσης στην ομιλία έγινε αναφορά  για το άγχος και τις κρίσεις πανικού.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή η οποία επηρεάζει την διάθεση και χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα θλίψης, απώλειας, θυμού, απόγνωσης και απογοήτευσης, τα οποία έχουν διάρκεια πολλών συνεχόμενων  εβδομάδων ή και μηνών. Είναι  παγκοσμίως διαδεδομένη και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε πληθυσμιακή ομάδα ανεξαρτήτου ηλικίας. Στην Τρίτη ηλικία μπορεί να είναι μεν εμφανής ωστόσο είναι και θεραπεύσιμη παθολογική κατάσταση με την προϋπόθεση όμως να υπάρχει ειδική βοήθεια από ειδικό επιστήμονα. Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στη κατάθλιψη είναι βιολογικοί παράγοντες(οικογενειακό ιστορικό), εγκεφαλικοί παράγοντες (χαμηλή σεροτονίνη), καθώς επίσης και περιβαλλοντικοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τα τραυματικά γεγονότα της ζωής ενός ατόμου(πένθος, άγχος, οικονομικές δυσκολίες κ.α.). Για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και γενικότερα για μια καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή στη Τρίτη ηλικία είναι σημαντικό να ενταχθεί οποιαδήποτε ήπιας μορφής άσκηση η οποία θα επιτρέπεται από τον θεράποντα ιατρό του καθενός, να υπάρχει σωστή και υγιεινή διατροφή σε καθημερινή βάση, να υπάρχουν καλές  συνήθειες ύπνου, να γίνεται σωστή λήψη των φαρμάκων, να υπάρχουν θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με διάφορες δραστηριότητες (έξοδος για φαγητό, ΚΑΠΗ κ.λ.π..)και γενικότερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα άτομα της τρίτης ηλικίας να ενημερώνονται καθημερινά για θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα τους.

Τα παραπάνω είναι σημαντικές προϋποθέσεις όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης αλλά και για την αντιμετώπιση των διάφορων αντιξοοτήτων στη καθημερινή μας ζωή.

Η ζωή σε κάθε ηλικία έχει τα θετικά της έχει και τα αρνητικά της το ίδιο ισχύει και για την Τρίτη ηλικία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι  πρέπει να κολλάμε στα στραβά, απεναντίας είναι σημαντικό να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε ΜΟΝΟΙ. Η πίστη στον εαυτό μας είναι σαν ένα μακρινό ταξίδι. Στο δρόμο μπορεί να χαθούμε, να αναρωτηθούμε αν μπορούμε, ίσως χάσουμε και για λίγο την πίστη μας. Όμως συνεχίζοντας σε αυτόν τον δρόμο θα ξαναβρούμε μπροστά μας το σκοπό του ταξιδιού. Οτιδήποτε σας προβληματίζει μοιραστείτε το και μην το κρατάτε μέσα σας.

Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε στην ομιλία μας.

ΚΕΚΠΑ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ